Dura Vermeer: in doen verbinden, in groen vooruit

Energietransitie, circulariteit, biodiversiteit, klimaatinculsief; duurzaamheid wordt steeds complexer. Daarom pleit Jurgen Schoenmakers, duurzaamheidsmanager bij Dura Vermeer, voor een cultuur- en gedragsverandering binnen de bouw. “We moeten vaker en eerder in het proces de verbinding zoeken tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers; in de hele keten. En we gaan ons langer committeren aan gebouwen.”

Het moet echt anders, knikt Schoenmakers. “De bouwsector is veelal georiënteerd op de korte termijn, maar bij duurzaamheid draait het vooral om de lange termijn. Het transactiemodel, waarbij verantwoordelijkheid en eigenaarschap worden overgedragen naar de opdrachtgever, moet veranderen.” Echte verandering krijg je volgens Schoenmakers pas wanneer de bouwer zich voor lange tijd kan committeren aan de gebouwprestaties in de gebruiksfase, en daar ook ruimte krijgt om te innoveren.

Dit begint al door de partijen zo vroeg mogelijk aan elkaar te verbinden, meent Schoenmakers. “Samen vertrekken op een gedetailleerd eisenpakket limiteert energie en creativiteit binnen een team. Vertrekken op ambitie en visie wakkert dit juist aan. We zien nog steeds dat opdrachtgevers veel tijd besteden aan het uitwerken van een gedetailleerde vraag. Daarmee zijn die belangrijkste beslissingen vaak al genomen. Voor partijen die hier geen invloed op hebben, is het dan lastig om de risico’s te dragen. Hierdoor blijft de aanwezige expertise van hun bedrijf onbenut.”

Wil je het hele verhaal lezen? Dat kan gratis in de nieuwe editie van Toekomstbouwers. 

DGBC-partners

Dura Vermeer

Gerelateerd

G&S&: ‘Duurzaamheid is sexy geworden’

G&S&: ‘Duurzaamheid is sexy geworden’

DGBC steunt ontwikkeling Whole Life Carbon Roadmap door EU 

DGBC steunt ontwikkeling Whole Life Carbon Roadmap door EU 

Campagne Duurzaam Regeerakkoord gelanceerd

Campagne Duurzaam Regeerakkoord gelanceerd