Het Zandkasteel: van gesloten kantoortorens naar toegankelijk monument

Eén ding wisten architecten Ton Alberts en Max van Huut zeker toen zij ‘het Zandkasteel’ ontwierpen: ooit gaat de NMB-bank – later ING – eruit. Het jonge monument transformeert van gesloten bankkantoor naar open gebouw met allerlei functies voor mensen uit Amsterdam Zuidoost.

In drie van de tien torens maakt bouwbedrijf Van Wijnen ruimten voor de Amsterdam International Community School. In de rest komen onder meer woningen en kantoren.

Gebouw leren kennen

Duurzaamheid en historisch besef komen samen in het Zandkasteel, bij oplevering in de jaren tachtig een van de energiezuinigste gebouwen ter wereld. Sjoerd Pronk, vestigingsdirecteur van Van Wijnen Amsterdam: “Een monument moet je leren kennen om de historische waarde te behouden. Onze planvoorbereiders werken nauw samen met Van Huut en vragen hoe hij naar het gebouw keek en kijkt. Van Huut: “Als architect heb je de wens dat het gebouw haar ziel behoudt. Het gebouw krijgt nieuwe functies en hier en daar een ander uiterlijk, maar is en blijft het Zandkasteel.”

Welzijn

De ontwerpkeuzes van toen bevorderen het welzijn van toekomstige gebruikers. Pronk schetst: “Door het hele gebouw loopt één kronkelende binnenstraat die mensen het gevoel geeft zich steeds in een andere omgeving te bevinden. In de school ontstaan zo verschillende hoekjes om elkaar te ontmoeten of om je terug te trekken.” Van Huut vult aan: “De straat is ontworpen als een meanderende rivier. Je verplaatst je niet zomaar van A naar B. Door de constante vormverandering en het kleurverloop ontdek je nieuwe perspectieven. In een rechttoe rechtaan gebouw krijgen kinderen andere impulsen, altijd hetzelfde uitzicht leidt tot luiheid en verveling. Een ruimte moet beweeglijk zijn, verwonderen en rust creëren.”

Lees het hele artikel over Het Zandkasteel in Toekomstbouwers

SDG's

Logo voor Goede gezondheid en welzijnGoede gezondheid en welzijn | Logo voor Betaalbare en duurzame energieBetaalbare en duurzame energie | Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor Leven op het landLeven op het land

Gerelateerd

Merin met BREEAM-NL certificaten

Vijf keer BREEAM-NL Excellent certificering voor Merin

Topconsortium start zoektocht naar Circulaire Energierenovaties

Topconsortium start zoektocht naar Circulaire Energierenovaties

Portefeuilleaanpak van start met 32 deelnemers

Portefeuilleaanpak van start met 32 deelnemers